Írjon nekünk:

Hazai és nemzetközi pályázatok

Az EDC Debrecen Vállalkozásfejlesztési Csoport többek között azzal a céllal jött létre, hogy segítse a helyi vállalkozások fejlesztését, versenyképességének növelését. Folyamatosan figyelik és segítséget nyújtanak a pályázati forrásokkal kapcsolatban.


1. Ágazati bértámogatási program

A korlátozások miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások részére a munkaviszonyban foglalkoztatott személy bruttó munkabére 50 százalékának megfelelő összegű támogatás nyújtható, legfeljebb bruttó 241 500 Ft-ig.

2. GINOP-1.2.14-20 Divat és Dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása

A divat és dizájnipari tervező-gyártó kkv-k megújulását elősegítő technológiai fejlesztések támogatása, ezzel működésük és munkahelymegtartó, valamint jövedelemtermelő képességük megerősítése.


Pályázati keresők

Közvetlen Brüsszeli Források

Széchenyi 2020

European Commission - Funding &tender opportunities

pafi.hu Pályázatfigyelő

PályázatMenedzser

Pályázatkereső és pályázati információs szakportál

Horizont 2020

TŐKEBEFEKTETÉS


Mi is a tőkebefektetés?
 • A fejlesztési tőke elsősorban a növekedési potenciállal rendelkező már működő vállalkozások számára optimális megoldás.
 • A tőkebefektetés nem hitel és nem támogatás.
 • Tőkebefektetés esetén a vállalkozásnak nincs szüksége extra fedezetre, a tőkebefektetés fedezete maga a vállalkozás teljesítménye, múltja és a fejlesztésre vonatkozó tervei.

Mire használható?
 • Termék- és technológiafejlesztésre
 • Működő tőke finanszírozásra
 • Felvásárlásokra
 • Tőkeszerkezet javításra, expanzióra

Kivel vehető igénybe?
Tőkéstárs – a láthatatlan mentor Tőkéstárs – a türelmes és kockázatvállaló partner FOCUS VENTURES Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
 • Tőkeemelés révén az Alap tőkét invesztál a vállalkozásba.
 • Kisebbségi, legfeljebb 49%-os tulajdonrészt szerez a vállalkozásban.
 • Partnere lesz az eredeti tulajdonosnak.
 • Az irányítás az eredeti tulajdonos kezében marad. Az Alap, mint befektető, figyelemmel kíséri a vállalkozás tevékenységét, de nem szól bele az operatív ügyekbe,
 • Segíti a vállalkozást pénzügyi és menedzsment tudással, kapcsolati tőkével.
 • A partnerek szerződésben előre rögzített módon – tulajdoni arányaiknak megfelelően - részesednek a kockázatokból és a vállalkozás eredményeiből is.
 • Az Alap befektetése megtérülésével átlagosan 5 éves időtávon számol.
 • Az Alap az átlagosnál magasabb kockázatot vállal, így olyan ügyleteket is hajlandó finanszírozni, amit egy hitelező nem. Cserébe az átlagos, szokásos hitelkamatnál magasabb hozam elérésében érdekelt.
 • A hozam realizálása az Alap által a kiszálláskor történik (EXIT), melynek során a befektető értékesíti részesedését (vagy az eredeti tulajdonosnak vagy egy harmadik külső befektetőnek közös előzetes megállapodás alapján). Eddig a pillanatig az Alap számára nem kell „törleszteni” sem egyéb díjat fizetni.
Az MFB Csoporthoz tartozó MFB Invest Zrt. 2019. októberében indította el első Városi Tőkelapját. Az alapot kezelő társaság a FOCUS VENTURES Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. az MFB Invest 100 % tulajdonában álló társaság. A FOCUS VENTURES végzi az alappal kapcsolatos adminisztrációs feladatokat, biztosítja a támogatási szabályoknak való megfelelést, valamint ellátja a megvalósult projektek monitorozását egészen a „kiszállásig”. Az alap sikerességét a projektek felkutatásán keresztül, mindig helyi, helyismerettel rendelkező tanácsadó cégek segítik és biztosítják.

Debreceni Városi Alap

Debreceni Városi Alap bevezetése

Az MFB Csoport tag MFB Invest Zrt. 2019. utolsó negyedévében jelentette be legújabb alapja, a Városi Tőkelap indulását. Elsőként Debrecenben került sor az operatív feltételek összehangolására, az együttműködési nyilatkozatok aláírását követően pedig megnyílt a 10 mrd Ft keretösszegű tőkelap a helyi, megyei vállalkozások számára, melyből fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kaphatnak tőkejuttatást. Az Alap 12 év futamidővel, 7 éves befektetési periódussal működik, az átlagos befektetési méret a tervek szerint 100 M Ft és 1 Mrd Ft között alakul. Az Alapból bármely iparági szektorból, kizárólag magyarországi székhelyű vállalkozások országhatáron belül megvalósított projektjei finanszírozhatók. Az eseményről bővebb információ ide kattintva érhető el.


Jellemzői

Helyi vállalkozók olyan ígéretes fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kaphatnak finanszírozást, amely az üzleti megtérülésen túl közvetlenül vagy közvetett formában segíti a régió fejlődését is. A tőkejuttatás lehet tőkeemelés meglévő vállalkozásban vagy akár közös vállalkozás alapítása. A Tőkealap a célvállalkozásokban kizárólag kisebbségi részesedést szerez, de nem zárja ki hitel vagy kölcsön nyújtását sem. A Tőkealap bármely iparági szektorba befektethet, amennyiben a vállalkozás megfelel a finanszírozáshoz szükséges és a vonatkozó uniós elvárásoknak, kellően innovatív és fejlődési potenciállal rendelkezik.


Az Alapból finanszírozható vállalkozások köre…
 • Az EU-ban bejegyzett,
 • Magyarországon működő,
 • legalább két lezárt üzleti évvel rendelkező
 • döntően az megyei székhelyű, a projektet Magyarországon megvalósítani tervező,
 • kellően innovatív és növekedési potenciállal rendelkező,
 • elsősorban érett szakaszban lévő, nem start-up,
 • megfelelő üzleti tervvel és múlttal,
 • a növekedést, fejlődést egyéb finanszírozási formák mellett tőkefinanszírozásból elképzelő vállalkozások.

Az eljárás menete
(1) Az MFB és a debreceni önkormányzat közös Városi Tőkealapját a debreceni (és hajdú-bihari) vállalkozások az EDC Debrecen-en keresztül érhetik el.
(2) A pályázati eljárás úgy indul, hogy az érdeklődő cégek eljuttatják jelentkezésüket, valamint a tőkealap támogatásával fejleszteni kívánt ötletük leírását az EDC Debrecenhez a  címre vagy az EDC Debrecen Vállalkozásfejlesztési csoportjánál keresik Lévay Balázst a következő telefonszámon (+36205097367).
(3) Az EDC Debrecen vállalkozásfejlesztési csoportja felveszi a kapcsolatot a jelentkezőkkel, elvégzi a cég vizsgálatát, majd az anyagot továbbítja az MFB-hez tartozó Logos Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-hez, mely előterjeszti, jóváhagyásra küldi a projektet a Befektetési Bizottság számára. A Befektetési Bizottság háromtagú, melynek két tagját Debrecen város, harmadik tagját az MFB Invest delegálja.
(4) Sikeres tőkebefektetést követően az MFB Invest látja el az adminisztrációs feladatokat, azaz biztosítja a szabályoknak való megfelelést, valamint a megvalósult projektek monitorozását egészen az Alap tulajdonrészének eladásáig.
További információk
FOCUS Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. Központ
e-mail:
EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési
e-mail:


PROSPERA

PROSPERA (PROmoting Sustainable development and regional attractiveness through PERi-urban Areas) nemzetközi pályázat.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2014-2020 közötti időszak prioritásai alapján a PROSPERA projekt a környezeti és hatékony erőforrásfelhasználási céloknak a megvalósításához járul hozzá.

Részletek
Brossúra / Brochure
Brossúra #2/ Brochure #2
Hírlevél 1 / Newsletter 1
Hírlevél 2 / Newsletter 2
Hírlevél 3 / Newsletter 3
Hírlevél 4 / Newsletter 4
Hírlevél 5 / Newsletter 5
Hírlevél 6 / Newsletter 6
Ajánlattételi felhívás 1
Ajánlattételi felhívás 2
PROSPERA video-scribing
Storytelling video Debrecen

Feliratkozás hírlevélre / Subscribe to newsletterURBACT III. Program

Az URBACT Program az első európai területi együttműködési program, a fenntartható városfejlesztés érdekében megvalósuló tapasztalatcserét és tanulást támogatja. A programmal európai városhálózatot hoznak létre, amelynek a tagjai egy-egy problématerületre fókuszálva akciótervet dolgoznak a helyi városi szereplők bevonásával.
Részletek

String

STRING Innovatív Élelmiszer-klaszter Stratégiák (STrategies for Regional INnovative Food Clusters) nemzetközi pályázat. 

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2014-2020 közötti időszak prioritásai alapján a STRING projekt a következő céloknak a megvalósításához szeretne hozzájárulni:
 • A kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció erősítése
 • A KKV-k versenyképességének fejlesztése
Részletek
Letölthető anyagok:
STRING I. kiadvány
STRING II. kiadvány